Jagoda kamczacka Morena ®
Lonicera caerulea var. kamtschatica 'Morena' PBR
- Dostępność: niedostępny
14,00 zł
- Netto: 12,96 zł
- Zaloguj się, aby otrzymać 12 punktów lojalnościowych za zakup tego produktu.
Paszport roślin /
Plant passport
A | Lonicera |
B | PL-24/04/6437 |
C | A |
D | PL |
Ważne! Wygląd sadzonek może się różnić od przedstawionego zdjęcia w zależności od pory roku. Wiosną większość bylin jest pozbawiona części nadziemnej. Wysokość sadzonek podawana jest w przybliżeniu. Na potrzeby transportu zbyt długie pędy mogą zostać przycięte. Rośliny zaopatrzone są w etykiety z nazwą lub kolorowe etykiety ze zdjęciem. Więcej informacji w regulaminie.
Jagoda kamczacka (suchodrzew jadalny) to długowieczny krzew o sztywnym, wzniesionym pokroju. Żyje i owocuje nawet do 40 lat. Jego największa zaletą są jadalne owoce, które w smaku przypominają borówkę amerykańską. Owoce są podłużne, soczyste, słodkie z lekko kwaskowatym posmakiem, w kolorze granatowym z niebieskawym nalotem. Pojawiają się już na 2-letnich sadzonkach. Nadają się na wszelkiego rodzaju przetwory oraz do spożycia na surowo. Mają wiele właściwości zdrowotnych. 'Morena' to odmiana wyhodowana w Rosji, dorasta do ok. 1,5 m wysokości, owocuje obficie na przełomie maja i czerwca. Owoce duże, barwy ciemnoniebieskiej, z woskowym nalotem, smaczne, słodko-kwaśne.
Jagoda kamczacka to roślina bardzo łatwa w uprawie. Jest odporna na mrozy oraz okresową suszę. Dobrze rośnie na wszystkich uprawnych ogrodowych glebach, najlepiej o lekko kwaśnym odczynie pH. Preferuje stanowisko słoneczne, ale może rosnąć również w półcieniu. Aby możliwe było owocowanie, potrzebne są minimum 2 wzajemnie zapylające się rośliny.
Dobrym zapylaczem dla tej odmiany będzie 'Kalinka':
Jagody są źródłem biologicznie aktywnych substancji korzystnie wpływających na organizm człowieka. Mają też właściwości ogólnie wzmacniające, antyseptyczne, wspomagające leczenie wielu chorób i odtruwające organizm ze związków metali ciężkich.
Ponadto są doskonałe do deserów i przetworów. Można je mrozić. Zawierają witaminy C i A, żelazo, miedź, jod. Dzięki zawartym antocyjanom mają właściwości antyseptyczne, polecane są osobom mającym problemy z chorobami układu krążenia, przy miażdżycy naczyń krwionośnych. Mają dobry wpływ na elastyczność naczyń włosowatych i na ostrość widzenia.
Nazwa łacińska | Lonicera caerulea var. kamtschatica 'Morena' PBR |
Pokrój | krzaczasty wyprostowany |
Docelowa szerokość | 1,5 m |
Tempo wzrostu | wzrost typowy dla gatunku |
Kolor liści/igieł | zielone |
Barwa kwiatów | żółte |
Kwitnienie | kwiecień |
Owocowanie | maj, czerwiec |
Owoce | granatowe, ozdobne, jadalne |
Stanowisko | słoneczne, półcieniste |
Wymagania glebowe | gleba piaszczysta, próchniczna, umiarkowanie wilgotna, odczyn lekko kwaśny, roślina tolerancyjna |
Mrozoodporność | -32 °C |
Zimozieloność | nie |
Zastosowanie | w grupach, owoce deserowe, owoce na przetwory, owoce mrożone |
Informacje dodatkowe | roślina miododajna, wymaga zapylacza |