Zamówienia tel. oraz email:
0
Koszyk
0,00 zł
  • Kiełki Soja 20g

    Kiełki Soja 20g

    • 1,70 zł

    • Netto: 1,62 zł
    • Cena w punktach: 41
    • Zaloguj się, aby otrzymać 1 punktów lojalnościowych za zakup tego produktu.


    Kiełki soi to wyśmienite źródło białka, witamin A, B, C i K oraz fosforu, wapnia, potasu, żelaza i magnezu. Kiełki soi są bogate w substancję antyrakowe które hamują wzrost komórek nowotworowych i zmniejszają możliwość wystąpienia raka piersi i raka narządów rodnych u kobiet. Ze względu na zawartość kwasu foliowego to ważny element diety kobiet w ciąży. Jako bogate źródło fitoestrogenów polecane są kobietom w okresie menopauzy. Regularne ich spożywanie ma dobroczynny wpływ na cerę, zawarty w nich magnez i potas łagodzą stres i apatię, a znaczna zawartość witaminy C wzmacnia naszą odporność. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w kiełkach pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Kiełki soi to doskonały dodatek do ryżu, kanapek, zup, twarożków i sałatek.

    Przygotowanie kiełków:

    Produkcja kiełków w domu jest bardzo prosta do wykonania przy użyciu kiełkownicy. Postępując zgodnie z instrukcją obsługi kiełki są gotowe do spożycia po upływie 3-4 dni. Kiełkownika umożliwia jednoczesną uprawę 3 rodzajów kiełków.

    Inną  metodą produkcji kiełków jest produkcja kiełków w słoiku. W tym celu należy wypłukać nasiona następnie przesypać do wcześniej wyparzonego naczynia i zalać przegotowaną letnią wodą. Moczyć przez kilka godzin, potem wodę zlać, a nasiona wypłukać, naczynie nakryć gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe (18-22 st. C), nie nasłonecznione miejsce. W tym czasie kiełki należy przepłukiwać 2 razy dziennie wodą. Kiełki są gotowe do spożycia przy długości ok. 1 cm, po 4-7 dniach.

    Napisz opinię

    Produkty powiązane

    Nasz sklep jest wpisany do rejestru producentów roślin w Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, co oznacza, że oferowane przez nas rośliny podlegają ścisłej kontroli jakości oraz kontroli zdrowotnej przeprowadzanej przez wykwalifikowane osoby.