Pigwowiec pośredni Red Trail
Chaenomeles ×superba 'Red Trail'
- Dostępność: niedostępny
18,00 zł
- Netto: 16,67 zł
- Zaloguj się, aby otrzymać 18 punktów lojalnościowych za zakup tego produktu.
Paszport roślin /
Plant passport
A | Chaenomeles |
B | PL-24/04/6437 |
C | A |
D | PL |
Ważne! Wygląd sadzonek może się różnić od przedstawionego zdjęcia w zależności od pory roku. Wiosną większość bylin jest pozbawiona części nadziemnej. Wysokość sadzonek podawana jest w przybliżeniu. Na potrzeby transportu zbyt długie pędy mogą zostać przycięte. Rośliny zaopatrzone są w etykiety z nazwą lub kolorowe etykiety ze zdjęciem. Więcej informacji w regulaminie.
Niski krzew o rozłożystych pędach pokrytych cierniami oraz wyprostowanym pokroju. Dorasta do 1 m wysokości, ma jasnozielone, błyszczące liście, lekko ząbkowane na brzegach. Efektowną ozdobą są jego duże (nawet 6 cm), intensywnie czerwone kwiaty oraz żółte pręciki, pojawiające się obficie w kwietniu i maju, zebrane po kilka sztuk.
Owoce (pigwa) pojawiają się na pędach najpierw zielone, z czasem przybierają żółtą barwę, bardzo twarde i aromatyczne – idealne na nalewki, przetwory, do herbat (mogą zastąpić cytrynę ze względu na swoją kwasowość). Zawierają dużo witamin oraz błonnika.
Pigwowiec jest ciekawą ozdobą każdego ogrodu i sadu, nawet bez kwiatów lub owoców. Dobrze znosi okresową suszę i nie ma dużych wymagań glebowych. Preferuje gleby wilgotne, żyzne i przepuszczalne, o odczynie kwaśnym do obojętnego oraz stanowisko słoneczne, osłonięte.
Dobrze wygląda na skalniakach, zarówno sadzony w grupach, jak i pojedynczo.
Pigwa czy pigwowiec?
Osobom mało wtajemniczonym może się wydawać, że pigwa i pigwowiec to to samo, ale to nieprawda. Pomimo tego, że obie rośliny wydają podobne owoce i należą do tej samej rodziny różowatych (Rosaceae), są to 2 zupełnie odmienne gatunki. Jakie są zatem podstawowe różnice między nimi? Mówiąc krótko i treściwie: pigwa to drzewo, a pigwowiec to krzew. Owoce pigwy są duże (o średnicy 6 i więcej cm), a owoce pigwowca małe (2-4 cm), za to bardziej aromatyczne. Pigwowiec jest również bardziej odporny na mrozy. Owoce obu roślin spożywane na surowo są cierpkie w smaku i twarde, świetnie natomiast nadają się do wszelkiego rodzaju przetworów.
Przepis na owoce w cukrze – idealne do herbaty jako zamiennik cytryny
Składniki:
- owoce pigwowca (bez nasion)
- cukier biały
Owoce pigwowca zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Następnie odlać wodę, pokroić w ósemki i usunąć pestki. Do słoików nakładać warstwami: cukier, owoce pigwowca itp. Góra powinna być zasypana cukrem. Przygotowane słoiczki delikatnie zakręcić i pozostawić w temperaturze pokojowej. Po kilku godzinach (lub na drugi dzień) całość wymieszać (cukier powinien się w całości rozpuścić – na dnie może jednak pozostać niewielka jego warstwa). Przygotowane słoiki przechowywać w lodówce.
Nazwa łacińska | Chaenomeles ×superba 'Red Trail' |
Pokrój | krzaczasty rozłożysty |
Docelowa wysokość | 1 m |
Docelowa szerokość | 1 m |
Tempo wzrostu | wzrost typowy dla gatunku |
Kolor liści/igieł | ciemnozielone |
Barwa kwiatów | czerwone |
Kwitnienie | kwiecień, maj |
Owocowanie | wrzesień |
Stanowisko | słoneczne |
Wymagania glebowe | roślina tolerancyjna |
Mrozoodporność | -26 °C |
Zimozieloność | nie |
Zastosowanie | ogrody przydomowe, parki, ogrody orientalne, ogrody skalne, pojemniki, w grupach, rabaty, owoce na przetwory |
Informacje dodatkowe | roślina miododajna, jadalne owoce |