0
Sprawdź!

Pigwowiec japoński 'Cido' P9

  • Dostępność: 5 sztuk
  • Doniczka: 0,5-litrowa
  • Wiek: 2 lata
  • Wysokość: 20 cm

  • 11,90 zł



Pigwowiec 'Cido' to niski, rozłożysty krzew wywodzący się z krajów nadbałtyckich. Dorasta do 1 m wysokości. Liście nieduże, o ciemnozielonej barwie i jajowatym kształcie. Pędy są pozbawione kolców, co ułatwia zbiory i pielęgnację rośliny. Oprócz wartości praktycznej, ma również dużą wartości dekoracyjnom dzięki efektownym, jaskrawo-pomarańczowym kwiatom z żółtymi pręcikami, pojawiającymi się na krzewie na przełomie kwietnia i maja.

Roślina wytwarza jadalne, bardzo duże, kuliste owoce (podobne do jabłka). Dojrzałe mają barwę jasnożółtą. Owocowanie jest bardzo obfite i przypada na okres września i października. Owoce pigwowca doskonale nadają się do wszelkich przetworów. Przyrządza się z nich kompoty, dżemy, nalewki. Ich smak jest kwaskowaty, dlatego po przetworzeniu mogą być idealnym zamiennikiem cytryny dodawanej do herbat i innych napojów.

Owoce pigwowca są bogatym źródłem witaminy C, A, PP oraz witamin z grupy B. Zawierają również dużo pierwiastków, takich jak fosfor, magnez, miedź, potas, siarka, wapń oraz żelazo. Dzięki dużej ilości pektyn, idealnie nadają się do robienia smacznych galaretek, dżemów, konfitur, marmolad oraz kompotów. Pigwa ma również waściwości antybakteryjne - wzmacnia odporność organizmu, pomaga zwalczyć przeziębienie i grypę. Oprócz tego pobudza układ trawienny i pomaga wzmocnić apetyt. Dodatkowo owoce pięknie pachną cytrusowymi nutami, które odświeżają umysł i koją nerwy dlatego świetnie sprawdzą się jako zapach w naszym domu.

Pigwowiec nie jest wymagającą rośliną w uprawie, odporną na suszę i warunki miejskie. Bardzo dobrze rośnie w polskich warunkach klimatycznych. Preferuje lekko wilgotne, przepuszczalne podłoże i stanowisko słoneczne (toleruje również półcień). Zaleca się przycinanie nadmiernie rozrastających się pędów.

Przepis na owoce w cukrze – idealne do herbaty jako zamiennik cytryny

Składniki (proporcje owoców do cukru 1:1):

  • owoce pigwowca (bez nasion)
  • cukier biały

Owoce pigwowca zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Następnie odlać wodę, pokroić w ósemki i usunąć pestki. Do słoików nakładać warstwami: cukier, owoce pigwowca itp. Góra powinna być zasypana cukrem. Przygotowane słoiczki delikatnie zakręcić i pozostawić w temperaturze pokojowej. Po kilku godzinach (lub na drugi dzień) całość wymieszać (cukier powinien się w całości rozpuścić – na dnie może jednak pozostać niewielka jego warstwa). Przygotowane słoiki przechowywać w lodówce. 

Napisz opinię

Uwaga: HTML nie jest dopuszczony!
    Zła           Dobra

Produkty powiązane