Zamówienia tel. oraz email:
0
Koszyk
0,00 zł
Kiełki Gorczyca Czarna 20g

Kiełki Gorczyca Czarna 20g

  • Dostępność: niedostępny
  • EAN: 5907595510042
  • Promocja:

    1,80 zł

    Stara cena:

    1,99 zł

    Oszczędzasz:

    10%

  • Netto: 1,71 zł

Produkt jest chwilowo niedostępny
Przepraszamy, produkt który oglądasz jest chwilowo niedostępny z powodu wyczerpania dostępnej ilości sztuk.

Kiełki gorczycy czarnej charakteryzują się ostrym, wyrazistym smakiem i aromatem oraz szybkim wzrostem. Gorczyca czarna zawiera w swoim składzie większą ilość niż pozostałe gatunki gorczycy, fitoncydów o właściwościach bakteriobójczych oraz witaminy B2 wzmagające procesy odpornościowe w organizmie. Zawierają także błonnik oraz saponiny, flawonoidy i roślinne hormony, korzystnie regulujące pracę całego organizmu i cyrkulację krwi. Polecane szczególnie do pikantnych potraw, sałatek, do świeżych serów i na kanapki. Same nasiona mogą także służyć jako przyprawa do ogórków konserwowych i do domowego wyrobu musztardy.

Przygotowanie kiełków:

Produkcja kiełków w domu jest bardzo prosta do wykonania przy użyciu kiełkownicy. Postępując zgodnie z instrukcją obsługi kiełki są gotowe do spożycia po upływie 3-4 dni. Kiełkownika umożliwia jednoczesną uprawę 3 rodzajów kiełków.

Inną  metodą produkcji kiełków jest produkcja kiełków w słoiku. W tym celu należy wypłukać nasiona następnie przesypać do wcześniej wyparzonego naczynia i zalać przegotowaną letnią wodą. Moczyć przez kilka godzin, potem wodę zlać, a nasiona wypłukać, naczynie nakryć gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe (18-22 st. C), nie nasłonecznione miejsce. W tym czasie kiełki należy przepłukiwać 2 razy dziennie wodą. Kiełki są gotowe do spożycia przy długości ok. 1 cm, po 3-6 dniach.

Napisz opinię

Nasz sklep jest wpisany do rejestru producentów roślin w Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, co oznacza, że oferowane przez nas rośliny podlegają ścisłej kontroli jakości oraz kontroli zdrowotnej przeprowadzanej przez wykwalifikowane osoby.