Zamówienia tel. oraz email:
0
Koszyk
0,00 zł
Kiełki Brokuł 10g

Kiełki Brokuł 10g

  • Dostępność: niedostępny
  • EAN: 5907595506632
  • 2,20 zł

  • Netto: 2,04 zł
  • Zaloguj się, aby otrzymać 2 punktów lojalnościowych za zakup tego produktu.

Produkt jest chwilowo niedostępny
Przepraszamy, produkt który oglądasz jest chwilowo niedostępny z powodu wyczerpania dostępnej ilości sztuk.

Kiełki nasion brokułu są źródłem najcenniejszych dla organizmu składników odżywczych: witamin A, C, B1, B2, PP, mikroelementów ( wapń, żelazo, fosfor, magnez), enzymów i innych składników wzmacniających. Najcenniejszy w brokule jest sulforafan – substancja antyrakowa, której stężenie w kiełkach jest 200 razy większe niż w samym brokule. Ponadto kiełki brokułu pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy. Kiełki brokułu są pikantne w smaku, doskonale nadają się do sałatek i kanapek.

Przygotowanie kiełków:

Produkcja kiełków w domu jest bardzo prosta do wykonania przy użyciu kiełkownicy. Postępując zgodnie z instrukcją obsługi kiełki są gotowe do spożycia po upływie 3-4 dni. Kiełkownika umożliwia jednoczesną uprawę 3 rodzajów kiełków.

Inną  metodą produkcji kiełków jest produkcja kiełków w słoiku. W tym celu należy wypłukać nasiona następnie przesypać do wcześniej wyparzonego naczynia i zalać przegotowaną letnią wodą. Moczyć przez kilka godzin, potem wodę zlać, a nasiona wypłukać, naczynie nakryć gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe (18-22 st. C), nie nasłonecznione miejsce. W tym czasie kiełki należy przepłukiwać 2 razy dziennie wodą. Kiełki są gotowe do spożycia przy długości ok. 1-2cm, po 3-4 dniach.

Napisz opinię

Nasz sklep jest wpisany do rejestru producentów roślin w Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, co oznacza, że oferowane przez nas rośliny podlegają ścisłej kontroli jakości oraz kontroli zdrowotnej przeprowadzanej przez wykwalifikowane osoby.