Zamówienia tel. oraz email:
0
Koszyk
0,00 zł
Kiełki Soczewica 20g

Kiełki Soczewica 20g

  • Dostępność: niedostępny
  • 1,65 zł

  • Netto: 1,57 zł
  • Zaloguj się, aby otrzymać 1 punktów lojalnościowych za zakup tego produktu.

Produkt jest chwilowo niedostępny
Przepraszamy, produkt który oglądasz jest chwilowo niedostępny z powodu wyczerpania dostępnej ilości sztuk.

Kiełki soczewicy to bogate źródło białka, witaminy: B1, B2, PP oraz wielu niezbędnych składników jak wapń, fosfor, żelazo, karoten koniecznych do właściwego funkcjonowania układu nerwowego, kostnego i naczyniowego. Błonnik pomaga usuwać z organizmu toksyny. Kiełki są bogate w kwas foliowy o działaniu krwiotwórczym. Mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza. To doskonały element diety dla kobiet w ciąży. Można dodawać je do sałatek, kanapek, dań głównych, past twarogowych.

Przygotowanie kiełków:

Produkcja kiełków w domu jest bardzo prosta do wykonania przy użyciu kiełkownicy. Postępując zgodnie z instrukcją obsługi kiełki są gotowe do spożycia po upływie 3-4 dni. Kiełkownika umożliwia jednoczesną uprawę 3 rodzajów kiełków.

Inną  metodą produkcji kiełków jest produkcja kiełków w słoiku. W tym celu należy wypłukać nasiona następnie przesypać do wcześniej wyparzonego naczynia i zalać przegotowaną letnią wodą. Moczyć przez kilka godzin, potem wodę zlać, a nasiona wypłukać, naczynie nakryć gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe (18-22 st. C), nie nasłonecznione miejsce. W tym czasie kiełki należy przepłukiwać 2 razy dziennie wodą. Kiełki są gotowe do spożycia przy długości ok. 1 cm, 3-6 dniach.

Napisz opinię

Nasz sklep jest wpisany do rejestru producentów roślin w Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, co oznacza, że oferowane przez nas rośliny podlegają ścisłej kontroli jakości oraz kontroli zdrowotnej przeprowadzanej przez wykwalifikowane osoby.